Akademisk Arkitektforening

UDSOLGT: STEDETS ÅND - bygningsfredning i 100 år: Forelæsning 1


2018 markerer 100-året for bygningsfredningsloven, der blev indført i 1918 for at værne om bygningers arkitektoniske, kulturhistoriske eller miljømæssige værdi. Det fejrer vi med en foredragsrække i tre dele arrangeret sammen med arkitekt MAA Ulla Lunn.

Med festforedragsrækken 'STEDETS ÅND - bygningsfredning i 100 år' ønsker vi at sætte fokus på bygningsfredningslovens betydning. 'Genius Loci' eller 'stedets ånd' er et begreb, som alle restaureringsarkitekter må forholde sig til, når de går igang med en opgave. Bevidst eller ubevidst er det kittet bag både fredning og bevaring i den særligt danske tilgang til faget. Det er den særlige stemning, som vi sanser og registrerer, og som bliver grundlaget for at give nyt liv til det gamle.

Gennem en stribe foredrag og én paneldebat kommer vi rundt om nogle af de væsentligste fredede bygninger og restaureringer - dels ikoniske bygninger gennem tiden, dels de store omdiskuterede projekter fra de senere år. Og endelig kommer vi helt ind til det idékompleks, der ligger bag bevaringen af bygningskulturen. 

Vi skyder festlæsningsrækken igang med at introducere 100 års bygningsfredning og nogle private aktører på kulturarvens scene.

Program

  • Arkitekt MAA og professor ved Arkitektskolen i Aarhus Mogens Morgen introducerer sin nye bog 'Fredet - Bygningsfredning i Danmark 1918-2018' om bygningsfredning gennem 100 år, som han har skrevet i samarbejde med ph.d. og cand.mag. Jannie Rosenberg Bendsen.
  • Arkitekt MAA Ulla Lunn fortæller om restaureringsprojekter i regi af A.P. Møller Fonden de senere år. Hun vil komme omkring et særligt udvalg af fredede bygninger - blandt andet Brofelde Observatorium og Nyboder.
  • Arktiekt MAA Bente Lange vil gøre os klogere på, hvordan hun arbejder med sarte fredede bygninger, som hun har specialieret sig i.
  • Arkitekt og Projektleder Frants Frandsen fra Realdania By & Byg fortæller om sin tilgang til restaurering med eksempler fra selskabets ejendomsportefølje, herunder bl.a. Nørre Vosborg Herregaard, arkitekten Edvard Heibergs eget hus i Virum og 1700-tals laftehusene i Ilimanaq, Grønland.

Tilmelding (ARRANGEMENTET ER UDSOLGT)
Tilmelding til festforelæsningsrækken 'STEDETS ÅND - bygningsfredning i 100 år' foregår ved at tilmelde sig forelæsningerne enkeltvis. 

Ønsker du at tilmelde dig den første festforelæsning i forelæsningsrækken om bygningsloven? Skriv til myh@arkitektforeningen.dk. Husk at skrive i mailen, at det er forelæsning 1 den 29. november, du tilmelder dig. 

Foto: Brorfelde Observatorium, fredet i 2010, arktitekt MAA Albert Algreen-Petersen

Type: 
Forelæsning
Dato: 
Tor, 29/11/2018
Tidspunkt: 
kl. 14.00-17.00

Sted

Arkitektforeningen
Åbenrå
1124
København K

Kontaktperson

Kommentarer