Akademisk Arkitektforening

Arkitektforeningen har solgt husbåden i Amsterdam


Arkitektforeningen har solgt husbåden i Amsterdam til fonden Stichting VIKTOR 11 plus 11 is 4. Båden bliver nu museum for kunstneren Viktor IV, der købte båden i 1964 og gjorde den til ramme for sit sprudlende, kunstneriske liv.

Af Cecilie Frydenlund Nielsen & Frederik Drejer

Siden 1992 har mange af Arkitektforeningens medlemmer haft glæden af at besøge foreningens husbåd på Amstel i hjertet af Amsterdam.  Husbåden bærer tydelige præg af sin tidligere ejer, den amerikanske fotograf og kunstner Viktor IV med det borgerlige navn Walter Clark Glück, der levede et primitivt, men farverigt liv på flodbåden med sin danske samlever Ina Munck.

Tidligere i år blev Arkitektforeningen kontaktet af Ina Munck og datteren Sara Johansen på vegne af fonden Stichting VIKTOR IV med et ønske om at købe husbåden tilbage og indrette et museum til minde for Viktor og den kunst, der er blevet en uadskillelig del af bådens historie. Efter nøje overvejelser har Arkitektforeningen valgt at imødekomme ønsket og solgt husbåden til Stichting VIKTOR IV for to millioner kroner.


”Arkitektforeningens formål er at styrke vores fælles faglighed – ikke at bedrive bådudlejning. Det er derfor en helt naturlig beslutning, som foreningens bestyrelse har truffet. Husbåden i Amsterdam trænger til vedligeholdelse, og det vil også fremadrettet kræve mange ressourcer at holde den i drift. Nu har vi fået en enestående mulighed for at sælge båden til et formål, der understøtter bådens unikke historie og gør den til museum for VIKTOR IV´s kunst og liv, og dermed gør historien tilgængelig for mange flere,” forklarer Arkitektforeningens direktør Lars Autrup.


”The time is always now”

Danske Ina Munck mødte den amerikanske kunster Viktor IV i 1969 og flyttede ind på husbåden i Amsterdam, hvor de levede sammen indtil Viktors død ved en tragisk drukneulykke i 1986. Seks år efter Viktors død solgte Ina Munck båden til Arkitektforeningen for elleve tikroner. Beløbet var symbolsk – helt i Viktors ånd, som selv havde overdraget båden til Ina Munck for elleve femkroner, da han ikke troede på ”at eje noget”.  Efterfølgende har Arkitektforeningen ombygget den og udlejet den til sine medlemmer lige siden.

Viktor IV og Ina Munck levede et utraditionelt liv på båden og skabte et kunstnerisk univers, der ikke bare vandt hollændernes beundring, men også førte til udstillinger på blandt andet gallerier i New York, Louisiana Museum og Ny Calsberg Glyptotek i København. Husbåden blev en særlig attraktion i Amsterdam med sine mange flydende tilbygninger og Viktors egenartede kunst skabt på drivtømmer, logbogsblade og genbrugsmaterialer. På mange måder var båden en sammenhørende del af kunsten.

I sidste uge besøgte vi Ina Munck ved Frederiksholms Kanal, hvor hun bor i et af Københavns ældste og mindste huse, for at høre om det usædvanlige liv på flodbåden i Amsterdam. I kælderen under de skæve brosten lever Viktor IV videre i sin kunst. Hundredvis af ikoner og malede stykker drivtømmer og tusindvis af logbogstegninger med Viktors iagttagelser ligger samlet her og venter på at vende tilbage til husbåden. En lille samling af kunstnerens særlige værker, de baglænsgående urer ’Contra Clockwise’, ligger på et langt arbejdsbord af gammelt tømmer. ”The time is always now”. Sådan lød en af Viktor IV’s deviser. Han var en mand, der levede livet til fulde, altid i nuet og på sine helt egne præmisser:

Arkitektforeningen beholder husbåden indtil udgangen af året, hvor den vil blive overdraget til fonde VIKTOR IV Stichting.

Kommentarer