Akademisk Arkitektforening

Arkitektforeningen og DAC samarbejder om debatter i Venedig


Når verdens største arkitekturbegivenhed, den Internationale Arkitekturbiennale, åbner i Venedig den 28. maj er det med udstilling af 130 nyere danske arkitekturprojekter i den danske pavillon. Projekterne viser et øjebliksbillede af en ny humanisme i dansk arkitektur, udvalgt og kurateret af arkitekt Boris Brorman Jensen og filosof Kristoffer Lindhardt Weiss, og meget tyder på at det officielle danske bidrag bliver en af de mest markante fortællinger om nye tendenser i dansk arkitektur i mange år. Arkitektforeninge og Dansk Arkitektur Center afvikler fem debatarrangementer i Venedig op til den officielle danske åbning. 

I samarbejde med Dansk Arkitektur Center, der er Kulturministeriets kommisær for det officielle danske bidrag i den danske pavillon, har arbejdet med udstillingen ført frem til identifikation af fem stærke tendenser, der kendetegner dansk arkitektur lige nu. “Et wunderkammer af arkitektoniske prototyper”, som det lyder fra DAC om den samling af arkitekturprojekter, der til sammen viser, hvordan arkitekter lige nu skaber arkitektur med et menneskeligt fokus. Den tematiske ramme for biennalen med over 60 nationale pavilloner, er sat af arkitekturbiennalens hovedkurator, den chilenske arkitekt Alejandro Aravena. Under overskriften "Reporting from the Front" ønsker Alejandro Aravena, at biennalen undersøger arkitektens rolle i "kampen for at styrke menneskers livskvalitet over hele verden".

Dette tema er også omdrejningspunktet, når Arkitektforeningen og Dansk Arkitektur Center i samarbejde inviterer til debat i Venedig ved udendørs arrangementer bag den danske pavillon-bygning i dagene op til den officielle åbning, hvor arkitekturens VIPs, presse og arrangører indtager området. Debatterne tager udgangspunkt i de fem tendenser, der bliver peget på i den danske pavillon. Deltagerne er alle væsentlige aktører de deltagende tegnestuer samt private og offentlige organisationer, der alle øver indflydelse på arkitekturen i dag. Arkitektforeningens direktør, jesper Pagh, er moderator ved flere af debat-arrangementerne, der tradtionelt tiltrækker og samler mange danske og internationale tilhørere på den åbent toægængelige plads bag pavillonen.

Debatprogram den 26. maj 2016

10-10.45
Debat: Exit Utopia
Modernismens ideologi stræbte efter fuld kontrol over både samfund og natur. Det slog fejl. I dag formes fremtiden af nye alliancer mellem mennesker, byggeri og natur.

Debatdeltagere:
Søren Leth, Sleth Arkitekter
Signe Kongebro, Henning Larsen Architects
Svante Lindeburg, Golden Days

Moderator:
Jesper Pagh, Arkitektforeningen 

11-11.45 Debat: Designing Life
At forme menneskelig adfærd er en del af arkitekturens DNA. Fra tætbefolkede byer til børnehaver bør arkitekter og planlæggere udforske, hvordan arkitektur påvirker vores liv. 

Debatdeltagere:
Kim Herforth, 3XN 
Lene Espersen, Danske Ark 
Alejandro Sanchez Galvez, Editor of Arquine magazine  

Moderator:
Rasmus Rune Nielsen, DAC

12-12.45: Debat: Claiming Space
Generøse offentlige rum er ikke ekstravagante. At skabe plads til offentligt liv, hvor der ikke er noget, handler om at sætte mennesker først og forfølge idealet om et åbent samfund.

Helle Søholt, Gehl Architects  
Kristian Ahlmark, Schmidt Hammer Lassen Architects
Dagnija Smilga, Hosoya Schaaefer Architects

Moderator:  
Søren Møller Christensen, Carlberg/Christensen

14-14.45 Debat: Beyond Luxury
Velstand og forbrug er tæt forbundet og er med til at udpine vores begrænsede ressourcer. Arkitekturen må omdefinere luksus for at sikre livskvalitet i det 21. århundrede.

Debatdeltagere:
Charles Bessard, Powerhouse
Søren Rasmussen, ONV Arkitekter
Camilla Boemio, writer, consultant & curator. Curator Nigerias pavillon
Natalie Mossin, Architect and formand for Arkitektforeningen

Moderator:
Rasmus Rune Nielsen, DAC

15-15.45 Debat: Pro Community
Når mennesker organiserer sig og kræver indflydelse, sætter de verden i bevægelse. Fremtiden formes af stærke fællesskaber.

Debatdeltagere:
Anne Skovbro, Realdania  
Louis Becker, Henning Larsen Architects
Christian Pagh, Urgent Agency
Dan Stubbergaard, COBE
Pieter J. Mathews, kurator for den sydafrikanske pavillon

Moderator:
Jesper Pagh, Arkitektforeningen


Debatprogram den 27. maj 2016

11-11.45 Debat: The right to Space

Hoveddebat inden udstillingsåbningen.

Debatpanel (foreløbigt):
Arkitekt Bjarke Ingels
Arkitekt og kritiker Jan Gehl
Arkitekt Anupama Kundoo
Arkitekt Kjetil Thorsen

Moderatorer:
Kuratorer Kristoffer Lindhardt Weiss og Boris Brorman Jensen

Vært:
Kommissær Kent Martinussen, Dansk Arkitektur Center  
 

Om arkitekturbiennalen
Den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert andet år. Mere end 60 nationale pavilloner deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen. Hovedkurator for den 15. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er den chilenske arkitekt Alejandro Aravena.

I 2006 vandt Danmark hovedprisen Den Gyldne Løve for bedste nationale pavillon med udstillingen CO-EVOLUTION. Den danske pavillon er en af arkitekturbiennalens mest velbesøgte pavilloner. I 2014 blev udstillingen i den danske pavillon set af flere end 120.000 gæster.

Udstillingen åbner officielt den 28. maj 2016 og kan ses frem til den 27. november 2016.

Dansk Arkitektur Center er af Kulturministeriet udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til den 15. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Projektet støttes af Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur.

Kommentarer