Akademisk Arkitektforening

Hvor avocadoerne falder ned i swimmingpoolenArkitekt MAA Tola Poulsen er efter flere års jobsøgning og opbrugte dagpenge i Danmark flyttet til Uganda for at arbejde for FBW Architects and Engineers i Kampala, hvor der, grundet den økonomiske vækst syd for Sahara, er gode kår for byggebranchen.


”Jeg havde kun hørt positivt om Kampala, som ligger spredt ud mellem 11 store florabeklædte bakker med kig til Victoria søen. Endvidere ligger byen i behagelige 1200 m. højde over havets overflade og tæt på ækvator. Dette medfører behagelige 25 gaders ”prime time” dansk sommervejr året rundt”, fortæller Tola Poulsen og fortsætter:

”Beslutningen om at pakke kufferten i april var ikke svær. Især efter at være røget ud af dagpengesystemet i januar var tilbuddet om eventyr og at være arkitekt igen yderst tiltrængt.

Lønmæssigt er forholdene som arkitekt ikke som i Danmark, men til gengæld er leveomkostningerne heller ikke sammenlignelige. Alligevel tjener man nok til at opretholde en livstil, der er en ”Expat” (forkortelse af Expatriate, der er en person, der for en kortere periode arbejder i en anden kulturel kontekst end hjemlandet – red.) værdig, og nogle danskere misundelsesværdig.Tola Poulsen ved tegnebordet hos FBW, som har været 15 år i øst Afrika med kontor i Tanzania, Kenya, Rwanda samt Uganda. Grundlæggerne er fra Holland og England med små kontorer i henholdsvis Manchester og Utrecht. FBW har 60+ ansatte og vokser for tiden stødt.

Hvilke opgaver har du?
”Jeg sidder som udgangspunkt som skitserende arkitekt på en 600 kvm. Villa til en lokal minister i Kampala samt som ”support staff ” på en hel bydel i Dar es salaam i Tanzania. Projektet omfatter et hospital, 5-stjernet hotel, lejligheder, politistation, erhvervsbygninger samt et butiksstrøg i det fine Oyster Bay kystområde. Endvidere skitserer jeg på facader til erhvervsbyggeri i et nyt finanscentrum i Kigali, som er hovedstaden i Rwanda.

Firmaet er ca 60/40 % fordelt mellem arkitekter og ingeniører. Det er især en fordel i et land som Uganda, at have ”in house” ingeniører, så firmaet kan komme klienten i møde med en total ”pakkeløsning”, når tanker og ord skal konkretiseres smidigt og konstruktivt. De ansatte består af en blanding af lokale og forskellige europæere. Alt foregår på engelsk, og tegneredskaberne er Autocad, SketchUp og måske snart Revit.

Hvad håber du at få ud af din ”udvandring”?
”Jeg håber meget på at komme til at udvide mine faglige kompetencer, hvis jeg en skønne dag skulle vende tilbage til Danmark som jobsøgende igen. Jeg har fået lovet at komme til at beskæftige mig med varierede opgaver som projektering, tæt samarbejde med ingeniører, byggepladsbesøg, klientkontakt og en del rejsen landene imellem.

Alt i alt håber jeg, at mit ophold i Afrika vil modne mig hurtigere og udvide min faglighed i takt med min horisont.
Socialt har jeg indtil videre stor glæde af at mingle med de etniske lokale samt fremmedarbejderne i et tropisk og anderledes miljø, hvor avocadoerne ikke altid er i supermarkedet, men i mit tilfælde oftest falder ned fra træet i havens swimmingpool!” 

Bliv konfronteret med den virkelige verden
Hvis jeg skulle anbefale andre at tænke og bevæge sig uden for boksen, er svaret et rungende JA! Det kræver dog en smule mod og de rigtige omstændigheder ude og hjemme.
Man skal huske, at verden ikke er så stor og Danmark ikke længere væk tidsmæssigt end en natteflyvning.

Jeg har førhen hevet teltpløkkene op og rejst til Dubai for at finde arbejde og nye oplevelser. Min erfaring fortæller mig, at det er processen, at bryde op med de trygge og vante rammer, der omgiver en, der kan være det svære. Til gengæld har jeg gentagne gange oplevet i udlandet, at som dansk arkitekt er man allerede velanset, før man har slået en streg på et stykke papir.

Så hvis man er i en situation hvor man har mulighed for at se verden med egne briller, i stedet for at få den serveret via medierne, er det en gave at blive konfronteret med den virkelige verdens substans,” slutter Tola Poulsen.


Foto øverst: Kampala skyline - Todd Huffman, Wikimedia Commons 

Kommentarer